OPUNCIE
Co říká prezident společnosti provozující plantáže v Mexiku /přepis osobního rozhovoru/:
Dotaz: Co Nopál - Opuncie vlastně je.
Nopál byl Majský král a podle něj se tato vyjimečná rostlina jmenuje. Nopál neboli "Opuncie" má 256 druhů a právě druh nejvyšší kvality, který dodáváme nemá pro Opuncii typické ostny, je především díky vláknině pro lidský organismus úplný diamant. Tato rostlina se pěstuje v Mexiku na lávových polích sopky Popocatepetl v nadmořské výšce 1500 až 3200 metrů.
Opuncie se přidává do mnoha druhů potravin a i český výrobce masa prodává uzeniny s obsahem Opuncie. Tato Opuncie obsahuje přes 65% vlákniny, je to vlastně vlákninový král. Užíváním Opuncie, při dostatečném pití vody, stabilizuje a překvapivě harmonizuje trávící trakt, je vhodná i pro diabetiky, reguluje pozitivně slinivku, žaludek, játra, ledviny a žlučník, nenadýmá a eliminuje problémy se zácpou nebo průjmem. Nopál je schopen kontrolovat tělesnou hmotnost, metabolismus glukózy a tuků v těle, tudíž přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Zajímavé je, že nopál zabraňuje kocovině.
V přírodě bychom jen těžko našli rostlinu s podobně všestranným využitím. Vláknina a slizovité látky v nopálu obsažené mají souvislost s dobrým stavem našeho trávicího traktu. Jedná se o jediný přírodní produkt, který umožňuje hlídat dobrý stav organismu komplexně. Užívání nopálu působí proti úzkosti, uklidňuje stres, snižuje hladinu cholesterolu v krvi apod. Nopál je využíván při potížích se střevy, při žaludečních obtížích a vředových onemocněních. Chrání žaludeční stěnu, působí blahodárně při přebytku žaludečních šťáv. Jednou z nejvyužívanějších vlastností nopálu je pomoc při hubnutí. Nopál zabraňuje vstřebávání cholesterolu, tuků a cukrů. Vláknina v něm obsažená odvádí pocit hladu a vitamíny a aminokyseliny zabraňují úbytku svalstva při dietách a dodají pocit energie celkově. Nopál a jeho vysoký obsah vitamínů, minerálů a aminokyselin působí proti volným radikálům, napomáhá detoxikaci jater a uklidňuje stresem vyčerpaný organismus. Aminokyseliny a vláknina, především vitamin C a betakarotény obsažené v nopálu, mají schopnost zvyšovat odolnost tepen. Díky tomu užívání nopálu působí blahodárně na kardiovaskulární systém tím, že omezuje tvorbu zárodků arteriosklerózy, neprůchodnosti tepen, což mírní riziko kardiovaskulárních příhod.
Nopál obsahuje vitaminy A, B1, B2, B3 a C, a rovněž minerály Ca, Mg, Na, K, Fe. Obsahuje i vlákninu - lignin, celulózu, hemicelulózu, pektin a vlákna obsažená ve slizu, ty napomáhají játrům a celkově organismu bránit se před škodlivým vlivem mnoha volných radikálů. Dokáže vyrovnávat nervový systém a stresovanému organismu přináší klid a pohodu.
Děkuji za odpověď.